De CHV Noordkade in Veghel is de thuishaven voor diverse organisaties die zich richten op kunst, food, cultuur en vrijetijdsbesteding. Ooit was dit de locatie van Europa’s grootste mengvoederfabriek, maar nu is het een bijzondere plaats waar je veel kunt beleven, leren en proeven.
In opdracht van bouwbedrijf van de Ven werkt en werkte Eurobad mee aan de complete transformatie van diverse gebouwen, waaronder enkele horecagelegenheden, bioscoop “Industry” en Jumbo Foodworld.
Blijvend in ontwikkeling
In 1826 was de Zuid-Willemsvaart tussen Helmond en Den Bosch klaar voor gebruik. Dit betekende voor Veghel een grote economische impuls. De nieuwe haven, die in directe verbinding met het kanaal stond, maakte Veghel tot een centrum van transport. De Coöperatieve Handelsvereniging (CHV) vormde de economische instelling van de Noord-Brabantse Coöperatieve Boerenbond (NCB). De afgelopen 100 jaar heeft CHV een belangrijke rol gespeeld in Veghel. De groei van CHV beïnvloedde het functioneren van dit deel van de gemeente. In de periode van 1915 tot 1970 is het complex regelmatig uitgebreid en verbouwd. In 1915 verrees hier de eerste grote graansilo. De Coöperatieve Handels Vereniging (CHV), een inkooporganisatie voor mengvoeders, kunstmest en granen, vestigde zich hier vanwege de centrale ligging in de Brabantse Meijerij, alsmede de aanwezigheid van goede verbindingen over spoor en water. Veghel groeide uit tot het centrum van de voedingsmiddelenindustrie. Er ontstond een uniek ensemble aan gebouwen, met een grote verscheidenheid aan bouwstijlen. Met behoud van de uitstraling van deze historische gebouwen, is het terrein volop in ontwikkeling om te transformeren tot tweede centrum van Veghel. Daar waar vroeger de voedingsindustrie van Veghel groeide en bloeide, staat nu kunst, cultuur en ontspanning centraal. De industriële architectuur in combinatie met kunst en cultuur zorgen er voor dat de Noordkade is uitgegroeid tot een gebied dat bij iedereen die voet zet aan de kade een imponerende indruk achter laat.